Nevíš, kam na školu? Odpověz si na tyto 3 základní otázky

Možná i ty čelíš tlaku od rodičů a dalších lidí ze svého okolí ohledně výběru střední či vysoké školy. Trápíš se tím, protože nemáš ponětí, jakým směrem se vydat? Pokud vůbec netušíš, nebo si svou současnou volbou nejsi jistý, přečti si následující tři otázky, na které potřebuješ znát odpověď, aby sis mohl vybrat tu správnou střední, vyšší odbornou či vysokou školu.

Proč vlastně chodíme do školy? Přeci proto, abychom se vzdělávali a co nejlépe se připravili na naše budoucí povolání. Mnohdy se však setkáváme s tím, že studenti si vybírají školy bez ohledu na to, jaké profese mohou po dokončení těchto škol vlastně vykonávat. Výběr vhodné školy tedy úzce souvisí s profesemi. V ideálním případě by si měl student nejprve vybrat okruh profesí, které by ho v budoucnu bavilo vykonávat a až na základě toho se rozhodovat pro konkrétní studijní obor a školu.

Pojďme si tedy společně položit tři základní otázky, které studentům usnadní výběr té správné školy.

Těmito třemi otázkami jsou:

  1. Jaké profese by mě v budoucnu bavilo vykonávat?
  2. Jaké studijní obory bych měl vystudovat, aby mě co nejlépe připravily na mé vybrané profese?
  3. Které školy tyto studijní obory nabízí?

Jaké profese by mě v budoucnu bavilo vykonávat?

Udělej si na webu edukee test osobnosti (zde), který ti doporučí vhodné profese pro tvou typologii. Druhou možností je si vytvořit seznam povolání, které tě zajímají a máš pro ně i vhodné předpoklady. Na webu edukee nalezneš spoustu informací o jednotlivých profesích (zde) včetně náplně práce, možnostech kariérního postupu, výhod a nevýhod různých povolání, a dokonce i ukázku toho, jak by mohl vypadat tvůj typický pracovní den. Na základě těchto informací si jednoduše vytvoříš seznam vysněných profesí, a tím také získáš odpověď na první otázku.

Jaké studijní obory vystudovat?

Edukee ti u každé profese doporučíme nejvhodnější studijní obory, které tě nejlépe připraví na dané povolání. Je už jen na tobě, jaký studijní obor ti bude vyhovovat a který si nakonec zvolíš. Lákala by tě například práce účetní, ale netušíš, jaký studijní obor bys měl ideálně vystudovat? Stačí se na našem webu podívat do nejvhodnější studijní cesty, a tím získáš odpověď také na druhou otázku.

Které školy tyto studijní obory nabízí?

Je na čase najít odpověď také na třetí a zároveň poslední otázku: „Které školy nabízí studijní obory, které bych chtěl/a studovat?“ K tomuto ti opět výborně poslouží web edukee. Stačí u každé profese v sekci „Nejvhodnější studijní cesta“ kliknout na oranžové tlačítko „Zobrazit školy“, pomocí kterého získáš výčet všech škol nabízejících studijní obory dle potřeb dané profese. Abychom ti hledání vysněné střední, vyšší odborné, vysoké či jazykové školy ještě více usnadnili, máš možnost si ve filtru zvolit kraj, ve kterém by se škola měla nacházet.

Nyní máš návod, jak získat odpovědi na všechny tři otázky. Tak na co ještě čekáš? Bude z tebe programátor, učitel, influencer, doktor, právník nebo například realitní makléř? Pusť se do toho!