Potravinářský inženýr

Zajištění kvalitních, bezpečných a chutných potravin není samozřejmost – stojí za ním odborníci, jako je potravinářský inženýr. Ten se specializuje na vývoj, řízení a optimalizaci výrobních procesů při výrobě potravin, dohlíží na jejich kvalitu a bezpečnost a zavádí nové technologie i moderní postupy do výroby. Svou profesní dráhu začíná titulem Ing. v programu zaměřeném na potravinářství, potravinářské technologie nebo chemii potravin, přičemž konkrétní pracovní zaměření závisí na jeho zvolené specializaci. Může působit například jako technolog v potravinářství či vinařství, výzkumný pracovník nebo manažer kontroly kvality. Má přehled o chemickém složení potravin, jejich zpracování, uchovávání i distribuci. Uplatnění nachází ve výrobních podnicích, výzkumných institucích, laboratořích i kontrolních orgánech.

Průměrná hrubá mzda

73.500

Doporučené vzdělání

VŠ - magistr

Délka studia

9 let (4 roky SŠ + 5 let VŠ)

Nejvhodnější studijní cesta pro Potravinářský inženýr:

Střední škola

Nejvhodnější obor:
1) Technologie potravin
2) Gymnázium
Vhodný obor:
1) Analýza potravin

Vysoká škola

Nejvhodnější obor:
1) Potravinářství, potravinářská technologie a kvalita potravin

Na detailním popisu této profese usilovně pracujeme.