Cukrář

Cukrář vyrábí různé druhy sladkých polotovarů (těsta, náplně, polevy) a hotových výrobků (zákusky, dorty, moučníky), které následně zdobí a krájí. Při výrobě cukrářských pochutin používá různé míchací, šlehací či tvarovací nástroje. Většinou pracuje jako zaměstnanec v provozu cukrářské velkovýroby, v cukrárně, restauraci, hotelu nebo podniká jako OSVČ.

Průměrná hrubá mzda

30.000

Doporučené vzdělání

SŠ - Výuční list

Délka studia

3 roky

Nejvhodnější typologie pro tuto profesi

Mentor - ENFP, Diplomat - INFJ, ... (zobrazit všechny)

Nejvhodnější studijní cesta pro Cukrář:

Střední škola

Nejvhodnější obor:
1) Cukrář

Co cukrář dělá?

1

Vyrábíš, pečeš a zdobíš

Připravuješ těsto, vyrábíš náplně, polevy, zmrzliny, dorty, zákusky, cukrářské polotovary a další sladké i slané pochoutky.

2

Vytváříš umělecky náročné delikatesy

Navrhuješ a následně vytváříš např. svatební dorty s nevěstou a ženichem, narozeninový dort ve tvaru auta, srdce či fotbalového hřiště. Umíš nádherně nazdobit také zákusky a další cukrovinky.

3

Dohlížíš na kvalitu surovin

Přebíráš a kontroluješ suroviny od dodavatelů a uskladňuješ je pro svou následnou výrobu. Dodržuješ při tom hygienické normy a standardy, abys byl chráněn před hygienickou kontrolou.

4

Vystavuješ lahůdky v prodejním pultu

Vystavuješ lahůdky v prodejním pultu nebo je balíš a předáváš k expedici.

5

Dbáš na čistotu prostředí

Udržuješ pracovní prostředí a používané pomůcky v čistotě (pracovní desky, nádobí, kuchyňské náčiní atd.).

6

Podílíš se na marketingu

Podílíš se na prezentaci výrobků, nabízíš například ochutnávky svých dezertů zdarma či se účastníš různých propagačních akcí.

Cukrář - jak vypadá pracovní den?

Výhody a nevýhody práce:

  • Kreativní profese, ve které můžeš uplatnit své tvůrčí schopnosti.
  • Nedostatku práce se obávat nemusíš, poptávka po cukrářích je na pracovním trhu velká.
  • Pokud Ti řemeslo půjde a bude Tě bavit, můžeš se stát uznávaným odborníkem v oboru.
  • Po získání potřebných zkušeností, dovedností a praxe můžeš začít v tomto oboru podnikat.
  • Je nedostatek vyučených cukrářů v ČR.
  • Téměř celou pracovní dobu budeš stát na nohou.
  • Občas se Ti může nahromadit více objednávek najednou, což Tě může dostat pod časový tlak.
  • Hrozí riziko poranění (říznutí nožem či popálení troubou).
  • Máš-li alergii na některé potraviny, může Tě to při práci do jisté míry omezovat.
  • Není vyloučena práce na směny.
  • Při práci v blízkosti rozpálené trouby se občas pěkně zapotíš.

Cukrář - potřebné znalosti a dovednosti:

Jak může vypadat kariérní cesta?