Cukrář
Cukrář vyrábí různé druhy sladkých polotovarů (těsta, náplně, polevy) a hotových výrobků (zákusky, dorty, moučníky), které následně zdobí a krájí. Při výrobě cukrářských pochutin používá různé míchací, šlehací či tvarovací nástroje. Většinou pracuje jako zaměstnanec v provozu cukrářské velkovýroby, v cukrárně, restauraci, hotelu nebo podniká jako OSVČ.
Průměrná hrubá mzda
30.000 KčDoporučené vzdělání
SŠ - Výuční listDélka studia
3 rokyNejvhodnější typologie pro tuto profesi
Mentor - ENFP, Diplomat - INFJ, ... (zobrazit všechny)Co cukrář dělá?
Vyrábíš, pečeš a zdobíš
Připravuješ těsto, vyrábíš náplně, polevy, zmrzliny, dorty, zákusky, cukrářské polotovary a další sladké i slané pochoutky.
Vytváříš umělecky náročné delikatesy
Navrhuješ a následně vytváříš např. svatební dorty s nevěstou a ženichem, narozeninový dort ve tvaru auta, srdce či fotbalového hřiště. Umíš nádherně nazdobit také zákusky a další cukrovinky.
Dohlížíš na kvalitu surovin
Přebíráš a kontroluješ suroviny od dodavatelů a uskladňuješ je pro svou následnou výrobu. Dodržuješ při tom hygienické normy a standardy, abys byl chráněn před hygienickou kontrolou.
Vystavuješ lahůdky v prodejním pultu
Vystavuješ lahůdky v prodejním pultu nebo je balíš a předáváš k expedici.
Dbáš na čistotu prostředí
Udržuješ pracovní prostředí a používané pomůcky v čistotě (pracovní desky, nádobí, kuchyňské náčiní atd.).
Podílíš se na marketingu
Podílíš se na prezentaci výrobků, nabízíš například ochutnávky svých dezertů zdarma či se účastníš různých propagačních akcí.
Cukrář - jak vypadá pracovní den?
Výhody a nevýhody práce:
- Kreativní profese, ve které můžeš uplatnit své tvůrčí schopnosti.
- Nedostatku práce se obávat nemusíš, poptávka po cukrářích je na pracovním trhu velká.
- Pokud Ti řemeslo půjde a bude Tě bavit, můžeš se stát uznávaným odborníkem v oboru.
- Po získání potřebných zkušeností, dovedností a praxe můžeš začít v tomto oboru podnikat.
- Je nedostatek vyučených cukrářů v ČR.
- Téměř celou pracovní dobu budeš stát na nohou.
- Občas se Ti může nahromadit více objednávek najednou, což Tě může dostat pod časový tlak.
- Hrozí riziko poranění (říznutí nožem či popálení troubou).
- Máš-li alergii na některé potraviny, může Tě to při práci do jisté míry omezovat.
- Není vyloučena práce na směny.
- Při práci v blízkosti rozpálené trouby se občas pěkně zapotíš.