Provozní manažer restaurace

Provozní manažer je zodpovědný za chod restaurace a plnění stanovených plánů. Vybírá, zaškoluje a kontroluje pracovníky, eviduje jejich odpracované hodiny, hodnotí je a motivuje. Udržuje kontakt s dodavateli, kontroluje příchozí dodávky surovin a provádí administrativu.

Průměrná hrubá mzda

47.500

Doporučené vzdělání

VŠ - bakalář

Délka studia

7 let (4 roky SŠ + 3 roky VŠ)

Nejvhodnější typologie pro tuto profesi

Řečník - ENFJ, Vůdce - ENTJ, ... (zobrazit všechny)

Nejvhodnější studijní cesta pro Provozní manažer restaurace:

Střední škola

Nejvhodnější obor:
1) Gastronomie
2) Hotelnictví
Vhodný obor:
1) Gymnázium –⁠ pokud půjdeš na VŠ

Vysoká škola

Nejvhodnější obor:
1) Gastronomie a hotelnictví

Vyšší odborná škola

Nejvhodnější obor:
1) Gastronomie a hotelnictví

Co provozní manažer restaurace dělá?

1

Řídíš chod restaurace

Koordinuješ zaměstnance, komunikuješ se zákazníky, hlídáš platby, objednáváš suroviny a zajišťuješ jejich včasné dodání. Zároveň si udržuješ přehled o vašich konkurentech a aktuálních trendech v oboru gastronomie.

2

Pomáháš kuchaři sestavit menu

Společně s šéfkuchařem sestavujete menu dle aktuální sezóny a trendů.

3

Zajišťuješ a kontroluješ suroviny

Kontroluješ množství a kvalitu dodaných surovin od vašich dodavatelů.

4

Kontroluješ tržby a odpracované hodiny svých podřízených

Každodenně kontroluješ tržby vaší restaurace a zapisuješ si odpracované hodiny svých podřízených.

5

Dohlížíš na finance a provádíš inventuru

Nastavuješ cenovou politiku vaší restaurace a uděluješ odměny zaměstnancům. Tvým cílem je, aby restaurace byla výdělečná.

6

Staráš se o propagaci

Můžeš se starat také o propagaci restaurace například na sociálních sítích.

Provozní manažer restaurace - jak vypadá pracovní den?

Výhody a nevýhody práce:

  • Vedoucí pozice, na kterou se můžeš vypracovat i bez vysokoškolského vzdělání.
  • Profese s velkým potenciálem do budoucna – očekává se nedostatek vedoucích pracovníků v ubytovacích a stravovacích zařízeních.
  • Vymýšlíš a organizuješ různé eventy a akce.
  • Máš možnost se seznámit s mnoha zajímavými hosty.
  • Během pracovní doby máš stravu většinou zdarma. Ušetříš tak peníze.
  • Vyřizuješ nepříjemné reklamace hostů.
  • Koordinace týmu a komunikace s podřízenými může být někdy složitá.
  • Je možné, že budeš pracovat na krátký-dlouhý týden. Tím získáš více volných dní, ale čeká Tě delší pracovní doba a směny i o víkendech.
  • Občas se setkáš s nepříjemnými nebo opilými hosty.
  • Práce občas i o víkendech a ve svátcích.

Provozní manažer restaurace - potřebné znalosti a dovednosti:

Jak může vypadat kariérní cesta?