Číšník

Číšník / servírka má za úkol obsluhovat zákazníky v restauracích, kavárnách, barech nebo hotelech. Mezi jeho činnosti patří přivítání hostů, předání jídelního lístku, doporučení pokrmů a nápojů, servírování jídla a pití, a nakonec kasírování hostů. Číšník se stará také o čistotu a pořádek na stolech a v prostorách restaurace. Je důležité, aby byl zdvořilý, ochotný a trpělivý k zákazníkům, a měl schopnost pracovat rychle a efektivně v rušném prostředí. Číšníci často pracují ve směnném provozu, včetně večerů a víkendů.

Průměrná hrubá mzda

30.000

Doporučené vzdělání

SŠ - Výuční list

Délka studia

3 roky

Nejvhodnější typologie pro tuto profesi

Řečník - ENFJ, Týmový hráč - ESFJ, ... (zobrazit všechny)

Nejvhodnější studijní cesta pro Číšník:

Střední škola

Nejvhodnější obor:
1) Kuchař-číšník

Co číšník dělá?

1

Připravuješ restauraci na příchod hostů

Prostíráš stoly a staráš se o čisté a hezké prostředí restaurace.

2

Vítáš a usazuješ hosty

Především v rušném období je třeba, aby byli hosti dobře rozsazeni po restauraci, nepřekáželi si a nezabírali zbytečně místo u větších stolů.

3

Objednáváš jídlo a pití

Přijímáš objednávky a radíš hostům při výběru pokrmů.

4

Řešíš případné reklamace zákazníků

Někdy se kuchař dopustí chyby. Je potřeba hosta uklidnit a chybu vykompenzovat.

5

Obsluhuješ hosty

Servíruješ objednané pokrmy a nápoje hostům, příležitostně dokončuješ přípravy pokrmů přímo u stolu (flambuješ či tranšíruješ).

6

Pracuješ s elektronickou pokladnou

Zadáváš objednávky do pokladního systému a kasíruješ hosty před jejich odchodem.

7

Uklízíš stoly

Odnášíš použité příbory, talíře a sklenice ze stolu a připravuješ stůl pro další hosty.

Číšník - jak vypadá pracovní den?

Výhody a nevýhody práce:

  • Profese s velkým potenciálem – v následujících letech se očekává nedostatek číšníků.
  • Díky dýškům si můžeš ovlivnit výši svého příjmu.
  • Tuto profesi můžeš vykonávat po celém světě, nikoliv pouze v ČR.
  • Možnost snadného seznámení se s novými a zajímavými hosty.
  • Během pracovní doby máš stravu většinou zdarma, čímž ušetříš.
  • Počítej s tím, že budeš trávit většinu pracovní doby na nohách, málokdy si sedneš.
  • Většinou budeš pracovat na krátký-dlouhý týden. Získáš tím více volných dnů, ale čeká Tě delší pracovní doba a směny i o víkendech.
  • Setkáš se i s nepříjemnými či opilými hosty.
  • Je možné, že budeš pracovat i o svátcích.
  • Vyřizuješ případné reklamace hostů.

Číšník - potřebné znalosti a dovednosti:

Jak může vypadat kariérní cesta?