Číšník
Číšník / servírka má za úkol obsluhovat zákazníky v restauracích, kavárnách, barech nebo hotelech. Mezi jeho činnosti patří přivítání hostů, předání jídelního lístku, doporučení pokrmů a nápojů, servírování jídla a pití, a nakonec kasírování hostů. Číšník se stará také o čistotu a pořádek na stolech a v prostorách restaurace. Je důležité, aby byl zdvořilý, ochotný a trpělivý k zákazníkům, a měl schopnost pracovat rychle a efektivně v rušném prostředí. Číšníci často pracují ve směnném provozu, včetně večerů a víkendů.
Průměrná hrubá mzda
30.000 KčDoporučené vzdělání
SŠ - Výuční listDélka studia
3 rokyNejvhodnější typologie pro tuto profesi
Řečník - ENFJ, Týmový hráč - ESFJ, ... (zobrazit všechny)Co číšník dělá?
Připravuješ restauraci na příchod hostů
Prostíráš stoly a staráš se o čisté a hezké prostředí restaurace.
Vítáš a usazuješ hosty
Především v rušném období je třeba, aby byli hosti dobře rozsazeni po restauraci, nepřekáželi si a nezabírali zbytečně místo u větších stolů.
Objednáváš jídlo a pití
Přijímáš objednávky a radíš hostům při výběru pokrmů.
Řešíš případné reklamace zákazníků
Někdy se kuchař dopustí chyby. Je potřeba hosta uklidnit a chybu vykompenzovat.
Obsluhuješ hosty
Servíruješ objednané pokrmy a nápoje hostům, příležitostně dokončuješ přípravy pokrmů přímo u stolu (flambuješ či tranšíruješ).
Pracuješ s elektronickou pokladnou
Zadáváš objednávky do pokladního systému a kasíruješ hosty před jejich odchodem.
Uklízíš stoly
Odnášíš použité příbory, talíře a sklenice ze stolu a připravuješ stůl pro další hosty.
Číšník - jak vypadá pracovní den?
Výhody a nevýhody práce:
- Profese s velkým potenciálem – v následujících letech se očekává nedostatek číšníků.
- Díky dýškům si můžeš ovlivnit výši svého příjmu.
- Tuto profesi můžeš vykonávat po celém světě, nikoliv pouze v ČR.
- Možnost snadného seznámení se s novými a zajímavými hosty.
- Během pracovní doby máš stravu většinou zdarma, čímž ušetříš.
- Počítej s tím, že budeš trávit většinu pracovní doby na nohách, málokdy si sedneš.
- Většinou budeš pracovat na krátký-dlouhý týden. Získáš tím více volných dnů, ale čeká Tě delší pracovní doba a směny i o víkendech.
- Setkáš se i s nepříjemnými či opilými hosty.
- Je možné, že budeš pracovat i o svátcích.
- Vyřizuješ případné reklamace hostů.